вівторок, 27 лютого 2018 р.

Як Ератосфен визначив розміри Землі

Більше 2000 років тому, 19 червня, грецький вчений Син Еглаоса, уродженець Кірени Ератосфен (Киренский) вперше в світі обчислив радіус Землі.
Ератосфен Кіренський (276 рік до н.е. 194 рік до н.е.) - грецький математик, астроном, географ і поет. З раннього віку він жив в Олександрії, тут він і здобув освіту під керівництвом свого вченого земляка Каллімаха, що стояв на чолі олександрійської бібліотеки.
Незадоволений пізнаннями, придбаними в Олександрії, Ератосфен відправився в Афіни, де так тісно зблизився зі школою Платона, що звичайно називав себе платоником. Результатом вивчення наук в цих обох центрах давньогрецького освіти була дуже різнобічна, майже енциклопедична ерудиція Ератосфена; він писав, крім творів з математики, астрономії, геодезії, географії та хронології, ще трактати «про добро і зло», про комедії та ін.


Першим вченим, який визначив розмір Землі, став Ератосфен Кіренський. У III ст. до н.е. вчений провів простий експеримент. Він з'ясував, що в Суені у день літнього сонцестояння опівдні Сонце стоїть у зеніті, і предмети не відбивають тінь. У той же час за 800 км від міста, в Олександрії, світило відхиляється на 7°. Це приблизно 1/50 частина повного кола, з чого можна зробити висновок, що окружність Землі становить приблизно 40 тисяч км, а радіус - 6300 км. Неймовірно, але ці вимірювання розходяться з сучасними даними всього на 5%!

Немає коментарів:

Дописати коментар