суботу, 14 липня 2018 р.

«Рівна Земля»: нова і більш точна карта світу

Громадські школи Бостона недавно вирішили користуватися новими видами географічних карт, і це наштовхнуло групу вчених створити новий тип карти. Вони кажуть, що це найточніша карта з усіх, що існують на сьогоднішній день.

Велика проблема з картографією полягає в тому, що карти плоскі, а Земля - ​​куля. Тобто неможливо уявити точно на плоскій поверхні тривимірне зображення, що не спотворивши його чи не відредагувавши.


Є безліч способів розібратися з цим питанням. Наприклад, традиційна карта Меркатора, якої ми всі зараз користуємося, витягує полюса і навпаки сплющує екватор, щоб створити фіксовані лінії довготи і ширини. В результаті, екваторіальні частини, на зразок Африки або Латинської Америки, здаються менше, ніж вони є насправді, а, наприклад, Гренландія представляється і зовсім величезною.

Щоб впоратися з цим спотворенням, проекції, на зразок карти Голла-Пітерса, намагаються відобразити всі континенти в істинному розмірі, але це веде до нової проблеми: у всіх континентів неправильна форма, і в результаті вони виглядають занадто витягнутими. Інші карти, на кшталт проекції Робінсона, намагаються поєднати обидві позиції, але в результаті страждає точність.


Нова карта, розроблена трьома дослідниками із США та Австралії, покращує саме проекцію Робінсона, зберігаючи естетичну привабливість, але одночасно правильно відображаючи пропорції континентів. По крайней мере, так вони стверджують.



Джерело: https://www.popmech.ru

Немає коментарів:

Дописати коментар