понеділок, 9 січня 2017 р.

Катастрофічне танення льодовиків у Арктиці

NASA оприлюднили відео катастрофічного танення  льодовиків у Арктиці. Вчені космічного агентства NASA оприлюднили відео, на якому показали танення арктичного льоду з 1984 року по сьогоднішній день.
За останні десятиліття обсяг замерзлої морської води на поверхні Північного Льодовитого океану значно скоротився, пише CNN.


Морський лід утворюється взимку і тане влітку. При цьому в теплу пору року тане менша кількість льоду, ніж той, що утворився взимку. Таким чином, лід, який пережив теплі сезони, потовщується з кожним роком. Чим старше лід, тим він більш стійкий до танення.

Протягом багатьох років вчені NASA вели спостереження, як старий лід зникає, а зберігся стає все тоншою і не здатний протистояти плюсовій температурі.

Вчені виділяють два основних катастрофічних етапи: перший розпочався в 1989 році, тривав кілька років і був пов'язаний зі зміною в Арктичної осциляції. Другий пік танення почався в середині 2000-х років внаслідок глобального потепління.

За словами вчених, в 1980-і роки на товсті шари льоду доводилося 20% морського крижаного покриву. У той же час зараз цей показник становить не більше 3%. Якщо подібна тенденція продовжиться, то в кінці 21 століття води Арктики повністю звільняться від льоду.


Немає коментарів:

Дописати коментар