середу, 8 лютого 2017 р.

В Антарктиці від льодовика відколюється величезний айсберг.

В Антарктиці на території шельфового льодовика Ларсена в останні роки з'явилася величезна тріщина - її довжина вже перевищує 160 кілометрів. Тріщина поширюється по території льодовика зі швидкістю близько 15 кілометрів на місяць; до краю льодовика залишилося приблизно 20 кілометрів.

Дослідники очікують, що в найближчі місяці від льодовика відколеться гігантський айсберг, один з найбільших в історії.
Шельфовий Льодовик Ларсена - по четвертий в величині Антарктиці. Площа льодовика - точніше, того, що від нього залишилося - 48 складає тисяч квадратних кілометрів. До недавнього часу льодовик складався з трьох великих частин - A, B і С, і декількох поменше. Окремі його регіони утворилися більше 10 тисяч років тому, відкрили льодовик в кінці XIX століття.

На початку 1990-х вчені зафіксували процес розпаду льодовика: в 1995 році зник ділянку А, а в 2002-му почав руйнуватися льодовик Ларсена Б. Ці процеси пов'язують з глобальним потеплінням: льодовик омивається морем і фактично плаває в морі Уеддела - тому схильний до впливу більш теплого клімату.



Тріщина на шельфовому льодовику Ларсена C, 10 листопада 2016 року
Фото: John Sonntag / NASA


Влітку 2016 року почала різко зростати гігантська тріщина на льодовику Ларсена C. Залишок льодовика вважали стабільним об'єктом, хоча загроза його розпаду також відзначалася. За льодовиком важко спостерігати: над ним часто хмарно, і вчені іноді місяцями не отримують дані з супутників.

З 2014 року дослідженням Ларсена C займається британська група вчених проекту MIDAS, яка вивчає зв'язок процесів в Антарктиці з глобальним потеплінням. У серпні 2016 года-го вчені оголосили, що тріщина, через яку вони спостерігали кілька років, почала стрімко збільшуватися як в довжину, так і ширину, а подальше її просування може призвести до загрози утворення гігантського айсберга площею п'ять тисяч квадратних кілометрів. В окремих районах ширина тріщини досягає трьох кілометрів, простір між краями заповнене водою, пише The New York Times.

Айсберг відколеться від льодовика Ларсена C в найближчі місяці. Лід, що знаходиться між тріщиною і краєм льодовика, недостатньо міцний, щоб стримати процес утворення айсберга - в найближчі місяці близько п'яти тисяч кілометрів льоду відокремляться від льодовика.

Висота айсберга над поверхнею води складе близько 200 метрів, максимальна глибина підводної частини - до кілометра. Коли саме відпаде айсберг, передбачити неможливо. Ця подія суттєво змінить вигляд Антарктичного півострова і поставить під загрозу існування решти льодовика Ларсена C, який після втрати приблизно 10% своєї поверхні стане більш вразливим і може зникнути - як і льодовики Ларсена і B.



Край льодовика Ларсена, 2009 рік
Фото: Michael Studinger / Lamont-Doherty Earth Observatory

Ніякого зв'язку між тріщиною і глобальним потеплінням немає. Як пишуть дослідники з проекту MIDAS, тріщина на льодовику Ларсена З утворилася б і без людини: причини її походження, схоже, суто природні, а умови для виникнення формує десятиліттями. На рівень моря відділення айсберга не вплине - він і так вже знаходиться в воді. Що буде з айсбергом, також не до кінця ясно: він може залишитися поруч з Антарктичним півостровом на десятиліття, але не виключений варіант, що брила (або брили, якщо айсберг розпадеться на частини) піде за морськими течіями і в кінці кінців розтане.

Немає коментарів:

Дописати коментар