середа, 8 лютого 2017 р.

Звідки взялася вода на Землі?

Міжнародна команда вчених з Університету Саскачевану (Канада), Університетського коледжу Дубліна (Ірландія) і Цзіліньського університету (КНР) з'ясували, що вода на нашій планеті з'явилася в результаті хімічних реакцій в надрах.

В результаті експерименту геофізики переконалися, що вода на Землі виникла в результаті хімічних реакцій в її надрах, а зовсім не була занесена на планету з космосу багатими льодом астероїдами або метеоритами, як прийнято вважати.

Для цього дослідники змоделювали на комп'ютері умови, які характерні для надр Землі: температуру близько 1400 ° C і тиск, що в 20 тисяч разів перевищує атмосферний.

В таких умовах  діоксид кремнію, що міститься в мантії, вступає в хімічну реакцію з воднем, що призводить до утворення рідкої води і гідриду кремнію. Комп'ютерна модель показує, що подібні реакції можуть відбуватися на глибині від 40 до 400 кілометрів від поверхні Землі. В результаті це може спровокувати накопичення води в межах мінеральних порід і зростання тиску до 200 тисяч атмосфер.

Настільки різке підвищення тиску при виході значної кількості рідкої води з породи може призводити до появи потужних землетрусів. Втім, тепер команда вчених сподівається з'ясувати, чи характерне утворення води для мантії Землі в цілому, або це скоріше носить локальний характер і більша частина рідкої води все ж потрапила на планету з космосу - завдяки кометам, метеоритам і астероїдам.

Немає коментарів:

Дописати коментар