неділю, 6 серпня 2017 р.

Джунглі Амазонки здатні викликати дощ: нове відкриття!

Вчені з'ясували, що амазонські ліси відіграють найважливішу роль в регуляції клімату і здатні розпочати сезон дощів набагато раніше, ніж звичайно.
Дощові ліси Амазонки мають досить власну, досить дивну кліматичну зону. Одна з особливостей її полягає в тому, що дощі в амазонських джунглях починаються за 2-3 місяці до того, як сезонні вітри приносять з океану потоки вологого повітря. Але як це можливо?
Команда дослідників стверджує, що знайшла відповідь на це питання: дерева самі створюють дощ.
Попередні дослідження показали, що в атмосфері над Амазонією накопичується надлишок вологи, але вчені ніяк не могли знайти причину цього феномена. Дані із супутників показують, що збільшення водяної пари в повітрі збіглося з «озелененням» тропічного лісу, в результаті чого збільшилася кількість зеленого листя. Дослідники почали підозрювати, що надмірна вологість може бути спровокована частинками води, що виділяються в процесі фотосинтезу. Це явище називається «транспірація», або газообмін - під час дихання, рослини виділяють водяну пару з невеликих пір на нижньому боці листків.

Рон Фу, вчений-кліматолог з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, припустив, що виділяємої вологи може бути достатньо для формування низькорівневих хмар над Амазонією. Разом з колегами, вона досліджувала водяні пари в цьому регіоні за допомогою супутника NASA Aura - космічного корабля, чиїм завданням є вивчення хімічного складу атмосфери Землі. Волога, що випаровується з океану, зазвичай легше, ніж щільна водяна пара, яку в атмосферу виділяють рослини. Все це тому, що в першому випадку молекули води, що містять дейтерій (важкий ізотоп водню) залишаються в океанічній воді. А ось рослини всмоктують воду з грунту і виділяють її в повітря без зміни ізотопного складу, так що пари виходять більш важкими.

Aura підтвердив ці припущення: у волозі над джунглями справді виявилося великий вміст дейтерію. Його концентрація «занадто висока, щоб надлишок вологи можна було пояснити випадковим вітром з океану», стверджує Фу. Більш того, найбільший вміст дейтерію спостерігалося у самий посушливий сезон, коли фотосинтез йде найактивніше.

Яку роль це відіграє в глобальній кліматичній картині? Індуковані деревами хмари можуть спрацювати за принципом доміно: коли з них ллється дощ, атмосфера прогрівається, що викликає інтенсивну циркуляцію повітряних мас. У свою чергу, на думку Фу і її колег, це може привести до зсуву усталених схем повітряних течій, що призведе до збільшення припливу вологості з океану. Про своє відкриття вчений повідомляє в Proceedings of the National Academy of Sciences. Таким чином, рослини за фактом грають найважливішу роль в сезон дощів і, в разі необхідності, можуть і самі спровокувати цілющу зливу.





Джерело:https://www.popmech.ru

Немає коментарів:

Дописати коментар